HAMPPU

Hamppu (Cannabis sativa) on perinteinen viljelykasvi ja sillä on vuosituhansia pitkä historia myös Suomessa. Hampun lääkinnällisillä ominaisuuksilla on hoidettu monenlaisia vaivoja kautta aikojen. Hampunviljelyssä oli Suomessa tauko 1960-90 luvuilla, jolloin viljelyperinteet unohtuivat ja maatiaislajikkeet hävisivät.
Öljyhampusta hyödynnetään siemenet ja kuituhampusta kuitu ja päistäre. Hamppu tuottaakin yhtä maailman kestävimmistä kuiduista. Köysien ja purjekankaiden lisäksi jo varhaisella keskiajalla viikingit ovat käyttäneet hamppuvaatteita ja tekstiilejä (muita paikallisia raaka-aineita olivat nokkonen ja pellava). Öljyhampun siemenistä saadaan puristettua "vihreää kultaa" eli yhtä ravintorikkaimmista kasviöljyistä maailmassa. Runsaasti E-vitamiinia sisältävä öljy sopii erinomaisesti myös kosmetiikan raaka-aineeksi.

Linnunradan tilan öljyhampun viljely alkoi Tyrnävällä vuonna 2014. Viljelemme Finola lajiketta, joka on kehitetty Suomen oloihin sopivaksi. Meillä on kokeiluja myös kuituhampun viljelystä. Jatkojalostamme hamppua ja valmistamme elintarvikkeet ja luonnonkosmetiikan itse aina lopputuotteiksi asti. Olemme perheyritys ja kaikki perheenjäsenet osallistuvat toimintaan tavalla tai toisella, mikä on elämänlaatuun vaikuttava ja tärkeä asia.

Hampun viljely edistää kotimaista ruokaturvaa ja omavaraisuutta, se on kestävä lähiraaka-aine, jonka viljely on ekologista. Hamppu viljellään ilman kasvinsuojeluaineita ja sen juuristo parantaa maaperää ja tuo ravinteita seuraavan vuoden käyttöön eli se on hyödyllinen vuoroviljelyssä. Hamppu toimii hiilinieluna ja kasvi on erittäin monipuolinen, koska kasvin kaikki osat voidaan hyödyntää eri teollisuuden aloilla. Hamppu on ekoteko!

Hampunsiemenet ovat erinomaista ravintoa sellaisenaan syötäväksi, jolloin kaikki hyvät ravintoaineet ihminen saa kerralla ja hyvälaatuisena. Hampunsiementen proteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Proteiini koostuu 65 prosentista edestiiniä ja 35 prosentista albumiinia, jotka molemmat ovat korkealaatuisia ja hyvin imeytyviä. Hampussa on yli 82 % monityydyttymättömiä rasvahappoja (omega3, -6, ja -9). Hampunsiemenöljy sisältää myös harvinaista
ja biokemiallisesti arvokasta GLA:ta (n. 4%) ja SDA:ta
(n. 2%) joita käytetään mm. atooppisen ihon hoidossa.

Siemenet ovat hyviä käyttää myslin tapaan, leivonnassa tai sellaisenaan smoothiessa ja salaatissa. Siemeniä voi myös liottaa ja idättää, jolloin ravintoarvot nousevat entisestään. Hampunsiemenistä aiheutuvia allergioita ei ole raportoitu.

Linnunradan tila
Hamppua vuodesta 2013 Alpakoita vuodesta 2017 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!