ALPAKKA


Alpakka (Vicugnja pacos) on pitkäkaulainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Se on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta. Alpakan säkäkorkeus on 80-100 cm ja se painaa 50-80 kg. Alpakka on kesytetty kotieläimeksi 5000-6000 vuotta sitten ilmeisesti vikunjasta, joka on nykyäänkin Etelä-Amerikassa elävä villi kamelieläin. Nykyisin alpakoita on maailmassa noin 4 miljoonaa. Niistä 80% elää Perussa. Suomessa on tällä hetkellä noin 1300 yksilöä (vuonna 2017). Alpakka voi elää yli 20-vuotiaaksi. Alpakoita on kahta eri päätyyppiä: "huacaya", joka on pörröinen ja huomattavasti harvinaisempi "suri", jonka villa on suoraa. Huacaya kestää Suomen talvea suria paremmin.


Alpakoista löytyy luonnostaan 22 eri värisävyä. Villantuotannon lisäksi alpakoita käytetään myös maatilamatkailussa, lemmikkeinä, maisemanhoitajina ja terapiaeläiminä. Alpakat lisääntyvät

hitaasti, alpakkaemän kantoaika on 11,5 kk. Vasoja syntyy kerrallaan vain yksi. Alpakkaurosta kutsutaan orhiksi, naarasta emäksi ja jälkeläistä vasaksi.


Alpakka on niukkaruokainen, se syö päivässä noin 2 kiloa heinää. Tämän lisäksi sille syötetään kivennäisiä ja vitamiineja sekä hamppurouhetta. Puhdasta vettä tulee tietenkin aina olla
tarjolla. Ulkotarhan lisäksi alpakka tarvitsee sääsuojan. Se on ekologinen ja siisti laiduntaja, tekee tarpeensa yleensä yhteen ja samaan paikkaan, eikä sen pehmeä antura riko maan pintaa.
Alpakka on utelias ja oppii kulkemaan riimussa ja sen kanssa voi lenkkeillä tai harrastaa vaikkapa agilityä! Alpakat eivät pidä meteliä, ne ääntelevät hiljaa ynisemällä.


Alpakka tuottaa vuodessa raakavillaa noin kahdesta neljään kiloa. Villakuitu on hyvin ohutta, siksi se ei pistele eikä kutita. Villan kihara, krimppi, muodostaa ilmaontelon villaan ja on siten erittäin lämmintä. Alpakan villassa ei ole lanoliinia, lampaan villan rasvaa, joten se usein sopii monille villa-allergikoille.

Linnunradan tilan alpakat

Talvella 2017 Linnunradan tilalle muutti 4 alpakkaa. Silloin suuri unelma tuli todeksi ja nämä hurmaavat karvapallerot ovat ilostuttaneet perheemme elämää aivan ainutlaatuisella tavalla. Vuorovaikutus luonnon ja eläinten kanssa on meille suuri kunnioitettava rikkaus! Tervetuloa tutustumaan laumaamme:

Jatsi

 Ruuna FAWN synt. 10.9.2010


Alpakkalauman persoonallisin tapaus, Jatsi, on laumanvartija ja hoitaa tehtäväänsä mallikkaasti. Jatsi tulee aina ensimmäisenä tarkastamaan vierailijat ja haistelee ne läpi kuin vahtikoira konsanaan. On lauman seurallisin, tykkää rapsutuksista ja porkkanoista, mutta on myös lauman luonteikkain alpakka. Jos tarve vaatii, osaa hän puolustautua sylkemällä. Jatsi rakastaa metsäretkiä ja tuntuu olevan talutuksilla aivan elementissään!

Madonna

Emä LIGHT ROSE GRAY synt. 18.7.2012


Tämä ihastuttava "Mörrimöykky" muutti Linnunradan tilalle maaliskuussa 2019 ja toi uutta upeaa harmaata väriä laumaan. Madonna on rohkea ja tottunut eläinavusteiseen toimintaan. Sen hassua lempipuuhaa on pyöritellä heinänkortta hampaitten välissä. Kaunis ja pienikokoinen alpakka.

Elitsia

Emä FAWN synt. 29.5.2013


Alpakkalauman rautahermoinen johtaja, pysyttelee tarhaolosuhteissa taustalla tarkkailemassa, eikä tule yleensä syömään kädestä heinää tai porkkanoita. Mutta kun Elitsia laitetaan riimuun ja lähdetään talutukselle, on se hyvin kärsivällinen, rauhallinen ja kiltti ja hänen majesteettiinsa pääsee tutustumaan lähemmin. Meidän 5v. tyttö usein taluttelee Elitsiaa, tämä kertoo sen rauhallisuudesta. Elitsia on myös taidokas alpakka-agilityn harrastaja ja ollut vuoden 2016 alpakka-agility SM kilpailun kahdeksas!

Aava

Emä VALKOINEN synt. 18.7.2016

Alpakkalauman kaunis amatsooni. Villiintyy joskus hyppelemään ilosta! Aava on lauman monipuolisin ääntelijä silloin kun keritään villoja tai leikataan kynsiä. Myös osaa korahdella kuin hevonen. Aava on hyvin rohmu kun tarjolla on herkkuja kuten porkkanoita. Tiineenä, vasaa odotellaan syntyväksi elokuun lopulla.

Sade

Emä BAY BLACK synt. 19.8.2019

(Aavan 1. vasa)


Laumaan saatiin ihanasti kontrastia kun tämä mustanruskea alpakkavasa syntyi sateisena elokuun päivänä ja oli musta kuin järven vesi. Sade on veikeä ja siro tyttö joka hauskasti usein kuopsuttelee etujalallaan. Seuraa Daalia siskoaan kuin varjo!

Daisy

Emä VALKOINEN RUSKEIN MERKEIN synt. 1.6.2014

Kaunis, rauhallinen, kiltti ja niin herttainen alpakka jolla ihana villa, niinkuin kyllä kaikilla muillakin! Daisy tuli tilallemme tiineenä ja synnytti ensimmäisen vasan Linnunradan tilalle heinäkuussa 2017. Daisy on hoitanut Dora vasansa mallikkaasti ja rakkaudella. Aluksi Daisy ei tykännyt riimuun laitosta, mutta nopeasti löysimme yhteyden ja on kaikessa toiminnassa mukana.

Dora Maar

Emä VALKOINEN TRICOLOR synt. 6.7.2017 (Daisyn 1. vasa)


Daisyn ensimmäinen vasa, Dora, on syntynyt täällä Linnunradan tilalla ja on ihanan veistoksellisen värinen alpakka, jolla on musta naamio ja mustat sukat. Dora on hyvin utelias ja rohkea, kulkenut alusta asti keikoilla mukana ja oppi riimuun todella nopeasti ja antaa leikata kynnet ilman rimpuiluja. Kova haistelemaan ja "puhaltelemaan" sekä piehtaroimaan!

Daalia

Emä VALKOINEN synt. 17.8.2019

(Daisyn 2. vasa)


Daalia on rohkea ja eloisa riiviö. Oli heti syntyessään täysin valmis alpakka ja tiesi miten hommat sujuu :) Juttelee ynisemällä usein ja leikkii paljon mustan siskonsa Saden kanssa.ELÄINAVUSTEINEN TOIMINTA

 

Taluttelemme alpakoita metsäretkillä ympäri vuoden. Alpakka on rauhallinen ja sympaattinen taluteltava, metsäretket sopivat niin perheille, pariskunnille kuin isommillekin virkistys- tai työpajaryhmille. Talutusvierailulla tutustutaan alpakoihin, syötetään niitä ja kuullaan tarinaa niiden elämästä. Tarjolla on juotavaa, sovitusti myös muuta evästä. Nuotiopaikka on talviaikaan käytössä ja kesäisin pihapiirissä voi kokeilla alpakka-agilityrataa! Lopuksi esitellään tilan tuotteet ja nähdään, mitä kaikkea ultrapehmeästä ja superlämpimästä alpakanvillasta voi valmistaa.

Teemme alpakoiden kanssa tilauksesta myös vierailuja markkinoille, erilaisiin tapahtumiin ja palvelutaloihin. Vierailemme aina 2-3 alpakan kanssa, jotka ovat tottuneita tapahtumakävijöitä ja pidämme huolen siitä, että alpakoilla on aina keikoilla hyvä olla. Palvelutaloissa olemme vierailleet myös sisätiloissa, matkustaneet hissillä ja tervehtineet vuodepotilaita. Asiakkaat ovat olleet iloisia näistä eläinystävien tapaamisista ja vierailut ovat tunteikkaita ja antoisia myös meille alpakoiden ohjaajille. Vierailut toteutetaan aina eläinten hyvinvointia ajatellen ja hyvä merkki on, jos alpakka piehtaroi vierailun aikana, silloin kaikki on hyvin.

Voit kysyä lisää vierailumahdollisuuksista suoraan tilalta.


HASSUOSASTO :D

Alpakan rauhallisesta ja terapeuttisesta olemuksesta huolimatta alpakkatilan pyörittäminen voi joskus olla melko hullunkurista ja vauhdikasta hommaa! Voi miettiä, mitä ihmettä esimerkiksi viereisessä kuvassa tapahtuu !?! No taitaa siinäkin enempi ihmiset säheltää, ei niinkään eläimet ;) Kuitenkin, eläinten kanssa voi aina sattua mitä vaan, aina ei mene niinkuin strömsöössä ja yllätyksiä, ihmetyksiä riittää. Mutta se on juuri sitä ihanaa nuiden kanssa, kun yksikään päivä ei ole samanlainen ja nämä uteliaat kamelieläimet jakavat iloa ympärilleen niin paljon. Piehtarointia voi odottaa milloin vain missä vain, kesällä metsäretkitalutuksella pysähdytään vähän väliä syömään ja piehtaroimaan tai pistetään jarrut päälle kun ei halutakaan hypätä pakettiauton takaosaan kuljetusta varten. Tai sylkästään lajitoveria niin antaumuksella, että alahuuli jää minuuteiksi törröttämään. Erilaiset ääntelyt tai iltavillit tarhassa laukkaamalla voivat olla suurta hupia. Ja se tuijotus. Ei siinä kovin allapäin voi vierailijakaan alpakkaa katsoa, kun tyyppi tuijottaa syvälle silmiin ja kaikkien pitkäkaulaiset päät kääntyvät yhtäaikaa kun kissa astelee pihamaalle. 

Tilalla seikkailevat myös kissat Lissu ja Iines, Vaakner kukko ja kanat; Pulu, Korppi, Kotka, Saje, Lulu, Lyyli, Töötti, Rinkeli, Roope, Pöllö ja Tikka sekä talvihoitolaiset Alli, Helli ja Salli.