ALPAKKA


Alpakka (Vicugnja pacos) on pitkäkaulainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Se on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta. Alpakan säkäkorkeus on 80-100 cm ja se painaa 50-80 kg. Alpakka on kesytetty kotieläimeksi 5000-6000 vuotta sitten ilmeisesti vikunjasta, joka on nykyäänkin Etelä-Amerikassa elävä villi kamelieläin. Nykyisin alpakoita on maailmassa noin 4 miljoonaa. Niistä 80% elää Perussa. Suomessa on tällä hetkellä noin 1300 yksilöä (vuonna 2017). Alpakka voi elää yli 20-vuotiaaksi. Alpakoita on kahta eri päätyyppiä: "huacaya", joka on pörröinen ja huomattavasti harvinaisempi "suri", jonka villa on suoraa. Huacaya kestää Suomen talvea suria paremmin.


Alpakoista löytyy luonnostaan 22 eri värisävyä. Villantuotannon lisäksi alpakoita käytetään myös maatilamatkailussa, lemmikkeinä, maisemanhoitajina ja terapiaeläiminä. Alpakat lisääntyvät

hitaasti, alpakkaemän kantoaika on 11,5 kk. Vasoja syntyy kerrallaan vain yksi. Alpakkaurosta kutsutaan orhiksi, naarasta emäksi ja jälkeläistä vasaksi.


Alpakka on niukkaruokainen, se syö päivässä noin 2 kiloa heinää. Tämän lisäksi sille syötetään kivennäisiä ja vitamiineja sekä hamppurouhetta. Puhdasta vettä tulee tietenkin aina olla
tarjolla. Ulkotarhan lisäksi alpakka tarvitsee sääsuojan. Se on ekologinen ja siisti laiduntaja, tekee tarpeensa yleensä yhteen ja samaan paikkaan, eikä sen pehmeä antura riko maan pintaa.
Alpakka on utelias ja oppii kulkemaan riimussa ja sen kanssa voi lenkkeillä tai harrastaa vaikkapa agilityä! Alpakat eivät pidä meteliä, ne ääntelevät hiljaa ynisemällä.


Alpakka tuottaa vuodessa raakavillaa noin kahdesta neljään kiloa. Villakuitu on hyvin ohutta, siksi se ei pistele eikä kutita. Villan kihara, krimppi, muodostaa ilmaontelon villaan ja on siten erittäin lämmintä. Alpakan villassa ei ole lanoliinia, lampaan villan rasvaa, joten se usein sopii monille villa-allergikoille.

Linnunradan tilan alpakat

Talvella 2017 Linnunradan tilalle muutti 4 alpakkaa. Silloin suuri unelma tuli todeksi ja nämä hurmaavat karvapallerot ovat ilostuttaneet perheemme elämää aivan ainutlaatuisella tavalla. Vuorovaikutus luonnon ja eläinten kanssa on meille suuri kunnioitettava rikkaus! Tervetuloa tutustumaan laumaamme:

Jatsi

 Ruuna FAWN synt. 10.9.2010


Alpakkalauman persoonallisin ja mieleenpainuvin tapaus, Jatsi, on laumanvartija ja hoitaa tehtäväänsä mallikkaasti. Jatsi tulee aina ensimmäisenä tarkastamaan vierailijat ja haistelee ne läpi kuin vahtikoira konsanaan. On lauman seurallisin, tykkää rapsutuksista ja porkkanoista, mutta on myös lauman luonteikkain alpakka. Jos tarve vaatii, osaa hän puolustautua sylkemällä. Jatsi rakastaa metsäretkiä ja tuntuu olevan talutuksilla aivan elementissään!

Elitsia "Ellu"

Emä FAWN synt. 29.5.2013


Alpakkalauman rautahermoinen johtaja, pysyttelee tarhaolosuhteissa taustalla tarkkailemassa että valtakunnassa on kaikki hyvin, eikä tule yleensä syömään kädestä heinää tai porkkanoita. Mutta kun Ellu laitetaan riimuun ja lähdetään talutukselle, on se hyvin kärsivällinen, rauhallinen ja kiltti ja hänen majesteettiinsa pääsee tutustumaan lähemmin. Ellun voi huoletta antaa pienellekin lapselle taluteltavaksi, tämä kertoo sen rauhallisuudesta. Ellu on myös taidokas alpakka-agilityn harrastaja ja ollut vuoden 2016 alpakka-agility SM kilpailun kahdeksas!

Aava

Emä VALKOINEN synt. 18.7.2016

Alpakkalauman kaunis amatsooni. Villiintyy joskus hyppelemään ilosta! Aava on lauman monipuolisin ääntelijä silloin kun keritään villoja tai leikataan kynsiä. Myös osaa korahdella kuin hevonen. Aava on hyvin rohmu kun tarjolla on herkkuja kuten porkkanoita.

Daisy

Emä VALKOINEN RUSKEIN MERKEIN synt. 1.6.2014

Kaunis, rauhallinen, kiltti ja niin herttainen alpakka jolla on ihana villa, niinkuin kyllä kaikilla muillakin! Daisy tuli tilallemme tiineenä ja synnytti ensimmäisen vasan Linnunradan tilalle heinäkuussa 2017. Daisy on hoitanut Dora vasansa mallikkaasti ja rakkaudella. Aluksi Daisy ei tykännyt riimuun laitosta, mutta nopeasti löysimme yhteisen sävelen ja on siitä lähtien ollut kaikessa toiminnassa mukana. Daisy on hyvin rauhallinen ja täydellinen antaa esimerkiksi lapsille taluteltavaksi.

Dora Maar

Emä VALKOINEN TRICOLOR synt. 6.7.2017 (Daisyn 1. vasa)


Daisyn ensimmäinen vasa, Dora, on syntynyt täällä Linnunradan tilalla ja on ihanan veistoksellisen värinen alpakka, jolla on musta naamio ja mustat sukat. Doran villa on superpehmeää, langan väri on upea valkoinen mikä taittaa harmaaseen, siitä on kudottu paljon asusteita.

Dora on hyvin utelias ja rohkea, kulkenut alusta asti keikoilla mukana ja oppi riimuun todella nopeasti ja antaa leikata kynnet ilman rimpuiluja. Kova haistelemaan sekä piehtaroimaan!

Sade

Emä BAY BLACK (BB) synt. 19.8.2019

(Aavan 1. vasa)


Laumaan saatiin ihanasti kontrastia kun tämä mustanruskea alpakkavasa syntyi sateisena elokuun päivänä ja oli musta kuin järven vesi. Sade on veikeä ja siro tyttö joka hauskasti usein kuopsuttelee etujalallaan. Seuraa Daalia siskoaan kuin varjo! Sade on yksi porkkanarohmuista... nojoo heti Jatsin jälkeen :D

Sade sai nuorena lisänimen "Ferrari", koska yritti aina taluttaessa ohittaa kiireisellä askelluksellaan.

Stella Nova

Emä MEDIUM SILVER GREY (MSG)

synt. 16.7.2021 (Aavan 2. vasa)

Nimikin sen sanoo: Uusi Tähti on syntynyt! Nova on selvästikin Jatsin seuraaja, utelias tuijottelija ja kenties tulevaa vartija ainesta. Nova on aina laumassa ensimmäisenä menossa ulos, sisään ja portista, ovesta. Kesällä 2022, koulutuksen jälkeen, Nova aloittikin palvelukotikäynnit yhdessä Jatsin kanssa ja on siihen toimintaan täydellinen! Loistavan luonteen lisäksi Novalla on upea hopeanharmaa väritys ja ruskehtavat merkit villassa tuovat mieleen avaruuden ja tähdet. 

Maid Marion

Emä LIGHT BROWN (LB)

synt. 17.6.2021 (Doran 2. vasa)

Marion on hyvin naisellisen näköinen ja ensimmäinen upea ruskea alpakka Linnunradan tilan laumassa. Marion oppi nopeasti riimuun ja on ollut ilahduttamassa ihmisiä markkinatapahtumissa jo 5 kk ikäisestä lähtien. Marion tykkää haistella kaikkea ja kaikkia hyvin paljon.

Robin Hood "Huppu"

Orhi LIGHT BROWN (LB)

synt. 1.7.2022 (Saden 1.vasa)

Viiden vuoden jälkeen Linnunradan tilalle syntyi ensimmäinen orhivasa! Tämä vallaton Huppu on leikkisä ja pomppii muiden päälle härnätäkseen. Jäämme seuraamaan mitä kaikkea hässäkkää Huppu saakaan tilallamme aikaan :D

Camelo Pardalis "Calle"

orhi Appaloosa 

synt 24.7.2023 (Aavan 3. vasa)

Camelo syntyessään näytti kirahvilta väritykseltään, siksi sai nimensä kirahvin tähtikuvion mukaan. Tämä orhivasa on ensimmäinen appaloosa alpakka tilallamme ja villa silkinpehmeää.

Camelon alkutunnit olivat hyvin nopeat, kahden tunnin päästä syntymästä vasa oli jo ulkotarhassa tutkimassa, hienosti hyppäsi tallin kynnyksen yli ja osasi kulkea läppäverhon läpi. Camelo on utelias haistelija ja niin kesy tapaus!

Bellatrix

emä LIGHT BROWN (LB)

synt. 16.6.2023 (Doran 3.vasa)

Bellatrix tarkoittaa naissoturia. Kaunis ruskea tyttö on tarkkailija luonteeltaan. Bella on nopea oppimaan uusia asioita, kynsienleikkuu sujuu vaivatta ja riimuun oppi hetkessä! :)

ELÄINAVUSTEINEN TOIMINTA

 

Taluttelemme alpakoita metsäretkillä ympäri vuoden. Alpakka on rauhallinen ja sympaattinen taluteltava, metsäretket sopivat niin perheille, pariskunnille kuin isommillekin virkistys- tai työpajaryhmille. Talutusvierailulla tutustutaan alpakoihin, syötetään niitä, kuullaan tarinaa niiden elämästä ja käydään talutusretkellä metsässä. Kesäaikaan pihapiirissä voi kokeilla alpakka-agilityrataa! Lopuksi esitellään tilan tuotteet ja nähdään, mitä kaikkea ultrapehmeästä ja superlämpimästä alpakanvillasta voi valmistaa. Sateen Tupa tilamyymälässämme on mahdollisuus kahvitella retken jälkeen tai paistaa makkaraa metsänuotiolla.

Teemme alpakoiden kanssa tilauksesta myös vierailuja markkinoille, erilaisiin tapahtumiin ja palvelutaloihin. Vierailemme aina 2-3 alpakan kanssa, jotka ovat tottuneita tapahtumakävijöitä ja pidämme huolen siitä, että alpakoilla on aina keikoilla hyvä olla. Palvelutaloissa olemme vierailleet myös sisätiloissa, matkustaneet hissillä ja tervehtineet vuodepotilaita. Asiakkaat ovat olleet iloisia näistä eläinystävien tapaamisista ja vierailut ovat tunteikkaita ja antoisia myös meille alpakoiden ohjaajille. Vierailut toteutetaan aina eläinten hyvinvointia ajatellen ja hyvä merkki on, jos alpakka piehtaroi vierailun aikana, silloin kaikki on hyvin.

Voit kysyä lisää vierailumahdollisuuksista suoraan tilalta.


HASSUOSASTO :D

Alpakan rauhallisesta ja terapeuttisesta olemuksesta huolimatta alpakkatilan pyörittäminen voi joskus olla melko hullunkurista ja vauhdikasta hommaa! Voi miettiä, mitä ihmettä esimerkiksi viereisessä kuvassa tapahtuu !?! No taitaa siinäkin enempi ihmiset säheltää, ei niinkään eläimet ;) Kuitenkin, eläinten kanssa voi aina sattua mitä vaan, aina ei mene niinkuin strömsöössä ja yllätyksiä, ihmetyksiä riittää. Mutta se on juuri sitä ihanaa nuiden kanssa, kun yksikään päivä ei ole samanlainen ja nämä uteliaat kamelieläimet jakavat iloa ympärilleen niin paljon. Piehtarointia voi odottaa milloin vain missä vain, kesällä metsäretkitalutuksella pysähdytään vähän väliä syömään ja piehtaroimaan tai pistetään jarrut päälle kun ei halutakaan hypätä pakettiauton takaosaan kuljetusta varten. Tai sylkästään lajitoveria niin antaumuksella, että alahuuli jää minuuteiksi törröttämään. Erilaiset ääntelyt tai iltavillit tarhassa laukkaamalla voivat olla suurta hupia. Ja se tuijotus. Ei siinä kovin allapäin voi vierailijakaan alpakkaa katsoa, kun tyyppi tuijottaa syvälle silmiin ja kaikkien pitkäkaulaiset päät kääntyvät yhtäaikaa kun kissa astelee pihamaalle. 

Tilalla seikkailevat myös kissat Lissu, Pulla ja Munkki.

Vaakner kukko ja kanat; Pulu, Saje, Lulu, Totti, Viiri, Fasaani ja Teeri .